Forsiden - Om oss - Tidsvitner - Tidsvitner nye konflikter

Tidsvitner nye konflikter

Leon Bafondoko

Leon Bafondoko (f.1998) ble født under krigen i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Han kom til Norge som kvoteflyktning i 2002. Bafondoko er nevø av doktoren, fredsaktivisten og Nobels fredsprisvinner (2018) Denis Mukwege. I foredraget «Politisk påvirkning» knytter han linjer fra 2.verdenskrig til dagens politiske utfordringer i vårt demokrati.
Bafondoko er en aktiv samfunnsdebattant som løfter frem ulike dagsaktuelle problemstillinger. Og han filosoferer over temaer som fred, identitet og felleskap. Bafondoko har som mål i å bringe flere unge stemmer inn i den politiske debatten om de viktigste samfunnsutfordringene vi står ovenfor.

Les mer: Leon Bafondoko

Amira Becic

Amira BecicAmira er fra Oslo, men har familie som opplevde Bosnia-krigen på starten av 90-tallet. Under Bosnia-krigen ble det etablert flere konsentrasjonsleirer, og Amiras far satt i to av dem. Som 2. generasjons tidsvitne forteller Amira om hva faren opplevde, og om den etniske rensingen som pågikk.

Amira Becic

Trude Jacobsen

Trude JacobsenPå temakvelden møter dere Trude Jacobsen som reiste til den greske øya Lesvos, og som etter reisen startet hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet. Trude er ett av våre tidsvitner fra en av de største folkevandringene i nyere tid.

Trude Jacobsen


Stefanie Jenssen

Stefanie Jenssen levde sine første 23 år bak murene i DDR. Hun opplevde ensretting og hjernevask i barnehagen og i skolen.
Gjennom deltagelse i studentteater utøvde hun en slags protest ved å sette opp et teaterstykke som indirekte var en kritikk mot regimet.
Hun nektet å melde seg inn i kommunistpartiet SED, og ble dermed avskåret fra å ta doktorgraden på universitetet.
Etter murens fall fikk Stefanie tilgang til ”mappen” som Stasi hadde på henne. Et dokument på 40 sider som viste at to av hennes nærmeste fortrolige var informanter for Stasi.

Les historien hennes her: Mitt liv i DDR

Cliewe Juritza († 20.12.16)

Cliewe JuritzaCliewe Juritza (f. 1966 i Øst-Berlin) er utdannet rørlegger. I 1984 forsøkte han å flykte over grensen til Østerrike via Ungarn.  I byen Sopron ble han tatt, men slapp fri pga mangel på bevis. Kort tid etter forsøkte han å flykte over grensen til Vest-Tyskland ved byen Eisenach. Denne gang ble han arrestert og satt i fengsel. Etter ti måneder i fangenskap ble han kjøpt fri av Vest-Tyske myndigheter.

Clieve Juritza har skrevet boken ”Als die Berliner Mauer noch kein Denkmal war” (Da Berlinmuren ennå ikke var et minnesmerke).

Cliewe Juritza

Hasan Kassas

Hasan KassasHasan Kassas kom til Norge som kvoteflyktning fra Syria august 2014.
Han er født i Saraqib i Nord-Syria. Han studerte jus i Libanon. Mens han studerte måtte han med jevne mellomrom fornye oppholdstillatelsen. Dette måtte gjøres fra syrisk side av grensen. Kassas var kjent som regimekritiker, og en gang han krysset grensen gikk det galt. Han ble arrestert av Assads folk.
– Jeg satt 217 dager i fengsel og opplevde alt det grusomme og ubehagelige som internasjonale medier skriver om. Alt av menneskerettighetsbrudd som skjer i fengslene i de regimekontrollerte områdene, og som rapporteres om, er sant.
– Å sitte i fengsel i et totalitært land som Syria har som formål å knekke deg person. Du skal behandles på en måte som gjør at du endrer dine holdninger, og vil bli mer føyelig og mindre villig til å sette deg opp mot autoritets- og maktmisbruk.
– Norge har styrket min vilje til å tro på frihet og demokrati, og til å si hva jeg mener. Jeg har nå sjansen til å fortelle om min historie og gjøre resten av verden bevisst på hva som foregår i Syria. Jeg ser det som en plikt fordi jeg fikk sjansen til å komme til et nytt land, og til å leve et bedre liv, i frihet.
Hasan er forfatter og jobber i dag som tolk.

Hasan Kassas

Peter Keup

Petter KaupPeter Keup forsøkte å flykte fra Øst- til Vest-Tyskland via Ungarn. Han ble tatt av Stasi og satt fengslet i lang tid. Etter murens fall fant han mappen sin i Stasiarkivene. Hans egen bror, som viste seg å være en Stasi-informant, hadde angitt ham…

Peter Keup

Janvier Nzigo

Janvier NzigoI 2002 kom Janvier Nzigo som flyktning til Norge fra landsbyen Uvira i det østlige Kongo. Årsaken til at Janvier og familien måtte flykte var at faren hadde blitt drept av det kongolesiske opprørspartiet RCD etter å ha fortalt franske medier om hvilke voldsdhandlinger partiet stod bak.

Janvier Nzigo

Sivun Pen

Sivun PenDen kommunistiske geriljagruppen Røde Khmer overtok makten i Kambodsja 17. april 1975. Sivun var da 23 år gammel, nybakt far, og jobbet som inspektør i finansdepartementet i hovedstaden Phnom Penh. Han ble forvist til slavearbeid i et jordbrukskollektiv, og familien hans ble splittet opp. Etter at Røde Khmer-regimet falt i 1979, ble Sivun og konen gjenforent. Fire år tidligere hadde de blitt fratatt sitt første barn, som nå var forsvunnet.

Sivun Pen

Winfried Schweitzer

Winfried SchweitzerFødt og oppvokst i tidligere Vest-Berlin. Da muren ble bygd var han en 17 år gammel Berliner, og bodde i et område som lå nord i Berlin nær muren.

Winfried Schweitzer

Hajrudin Zubovic

Hajrudin ZubovicFødt. 1965 i Prijedor, Bosnia
I juli 1992 ble Hajrudin plassert i konsentrasjonsleiren Keraterm i Prijedor. Etter overflytting til Trnopolje leiren i august 1992, ble han sendt til Kroatia. I desember 1992 kom han til Norge, og han bor i dag i Oslo hvor han jobber som datakonsulent/utvikler.

Hajrudin Zubovic