Tidsvitne Alf Knudsen er død

17. desember døde Alf Monrad Knudsen (93), og et viktig tidsvitne er borte. Hans beskrivelser fra en brutal fangetid, har han siden 1995 fortalt til tusener av ungdommer på reise med Hvite Busser og Aktive Fredsreiser.

Alf KnudsenSammen med to kamerater ville 19 år gamle Alf over til England for å sloss for de allierte. Men i Halden ble de arrestert av Gestapo. I mars 1943 ble de videresendt til Tyskland med fangeskipet Donau. Så med tog, til lange opphold i leirene Sachsenhausen, Majdanek, Auschwitz og til slutt Buchenwald. Våren 1945 ble han reddet av de hvite bussene fra svenske Røde Kors, og omsider brakt hjem til et fritt Norge. Alf var en av de få norske politiske fanger som havnet i Auschwitz.

Da Alf ble invitert til å bli med på reise med oss for å fortelle sin historie, var han først skeptisk til om de unge ville forstå noe av det han kunne fortelle. Han mente at det ikke hadde noe for seg å reise til de tidligere konsentrasjonsleirene med skoleungdom. Alf ble likevel med og ble gledelig overrasket. De unge lyttet og stilte interesserte spørsmål under hele reisen. 

I 1995 begynte han å reise fast på turene. Alf brukte ikke store fakter og store ord. Hans historie var så sterk i seg selv, at tilhørerne lyttet intenst i opp til halvannen time. Hans formidling har betydd svært mye for svært mange. 

I 2010 kom boken” FANGET”, som beskriver Alfs tre år i Hitlers dødsleirer. I 2014 ble han hedret med Kongens fortjenstmedalje, bl.a. for sin innsats ovenfor skoleungdommer via Hvite Busser og Aktive Fredsreiser. 17. mai 2016 fikk Alf regjeringens minnemedalje. Inntil hans siste dager opplevde han å få brev og hilsninger fra ungdommer som hadde møtt ham på reiser.

Vi lyser fred over Alf Monrad Knudsens minne.

Alf Knudsen