Forsiden - Pressemelding - Nyheter - Helga vil sende skoleelever på "Polentur" til Setesdal



Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til oss



ReisegarantifondetNorsk reiselivsforening

Helga vil sende skoleelever på "Polentur" til Setesdal

Aktive Fredsreiser lanserer Setesdal som et spennende turalternativ til Polen og Tyskland. Poenget er at elevene ikke skal miste skoleturen sin.

Reiseselskapet som driver Landeskogen Peace Center i Grendi og Revsnes hotell på Byglandsfjord har det meste av inntektene sine fra skoleturer til Polen og Tyskland. Med smitteverntiltakene som er innført kan ikke turene gjennomføres, noe selskapet taper mye på.

Aktivitet på Landeskogen

Skoleungdommene som mister sin europatur får nå et alternativ med mye av det samme innholdet, i Setesdal. Gjennomføringen av skoleturer til Setesdal betinger at helsemyndighetene opphever sitt råd mot innenlandsreiser.

– Vi håper og regner med at etter hvert som skolene åpner vil det også bli mulig å reise på skoleturer innenlands, sier daglig leder i Aktive Fredsreiser Helga Arntzen.

Utstilling den kalde krigenLandeskogen Peace Center, har utstillinger om blant annet Den kalde krigen, miljøvern og kvinneleiren KZ Ravensbrück. Alt sammen er temaer elvene får undervisning i på skoleturene i Europa.

– FNs Menneskerettigheter er i fokus på Setesdalsturen som på alle våre turer. Vi arbeider for å styrke mennesker i troen på at hver enkelt av oss har rettigheter og plikter som beskrevet i menneskerettighetene.

– På Landeskogen har vi ryddet stier og en egen menneskerettighetssti finnes også på eiendommen. Underveis til utsiktspunktet i enden av denne, løser man oppgaver, forteller Arntzen.

Andre opplevelser

De som blir med til Setesdal på skoletur vil også lære mer om Mahatma Gandhi, om hans personlighet og ikkevoldsideen.

– Det blir ikke det samme som å reise til Polen og Tyskland selv om den grunnleggende undervisningen vil være lik. I Setesdal vil ungdommene få andre opplevelser enn de ville fått i storbyene Krakow og Berlin, sier Arntzen.

Noe skoleelevene ikke får oppleve på turene til Polen og Tyskland er elg og rafting. På Setesdalturen som nå lanseres står både Elgtun og Trollaktiv på programmet.

– Nærkontakt med dyr og natur er et godt alternativ til store byer med mange mennesker i disse dager.

– Å klappe tamme elger som spiser av hånden, er det ikke mange som har opplevd før de kommer til Elgtun, tror Arntzen.

Bor på hotell

Ungdommene som reiser til Setesdal med Aktive Fredsreiser skal bo på Revsnes hotell. Her får de låne kanoer og kan bade og fiske i Byglandsfjorden.

– Hotellet ligger fint til for skoleturer. Omgivelsene byr på et flott turterreng og Troll Aktiv er fem minutter unna. Dessuten er hotellet i seg selv en attraksjon, mener Arntzen.

Interiøret i det tradisjonsrike hotellet ved Byglandsfjorden forteller Setedals historie. Her finnes mange museumsgjenstander og lokal billedkunst.

– Aktive Fredsreisers dokumentasjonsreiser for skoleungdom gir innsikt i hva somskjedde under andre verdenskrig. Setesdalturen er ikke noe unntak i så måte, forteller Arntzen.

Kristiansand ligger en times kjøring fra hotellet. Her ligger Arkivet, Gestapos hovedkvarter på Sørlandet under 2. verdenskrig.

I kjelleren på den tidligere statsarkivbygningen i Kristiansand, hadde Gestapo fangeceller og et torturkammer. Disse er rekonstruert og åpne for publikum.

– Vi håper både klasser som mister sin tur til Krakow og Berlin, og andre velger en spennende klassetur med fokus på friluftsliv og miljø i Norge, avslutter Helga Arntzen som har sendt skoleungdom på holdningsskapende tematurer siden 1992.