Huskeliste

huskeliste

Avbestillingsforsikring
Det anbefales også å tegne avbestillingsforsikring, dersom dette ikke er inkludert i deres reiseforsikring. Noen ganger kan det hende at du ikke kan reise. Forsikringen omfatter det økonomiske tap som oppstår når en blir forhindret fra å foreta en reise på grunn av akutt sykdom, yrkesskade eller dødsfall, enten hos den sikrede, hans eneste ledsager, eller nærmeste familie (bosatt i et EØS-land).

Avbestillingsforsikring skal alltid tegnes samtidig med at reisen bestilles, og senest ved innbetaling av depositum.

Bagasje
Pakk i 1 bag, IKKE i koffert, på grunn av begrenset bagasjeplass om bord og vekt.

App
Husk å laste ned vår nye App - Aktive Fredsreiser. Den er tilgjengelig for både iPhone (App Store) og Android (Google Play). Dette er et nyttig verktøy for elever og voksne å ha med på turen. Her finner du masse nyttig informasjon om byene og stedene vi besøker, kart (offline), tyske og polske gloser, gode råd og viktige telefonnummer.

"Reisebag"
Ha en egen sekk/bag til toalettsaker og evt. andre ting som trengs til overnatting på ferja, så kan resten stå i bussen under overfarten.
Pakk smart og ikke ta med mer enn du trenger; du skal selv bære baggen!

Bankkort
Visa og Mastercard kan brukes. VisaElektron har noen begrensninger.

Blomster
Dere har anledning til å legge ned blomster i leirene og å si noen ord. Husk å forberede dette, og ta med penger til blomster.  Reiseleder er behjelpelig med å vise dere hvor man får kjøpt blomster. Evt. blomster betales av gruppen selv.

Brukte klær
Det er mulighet for å ta med brukte klær til Centrum Dialogu i Oswiecim, hvis plass på bussen.

Bussen
Vi kjører førsteklasses busser med toalett, lufteanlegg og DVD spillere.
Bussen holdes ryddig og ren til enhver tid for å øke trivselen. Det forventes at gruppa hjelper sjåføren å rydde bussen hver kveld. Midtgangen må være fri for bagasje.

Dikt
Dikt du vil dele med andre. Dikt/sang til seremonier.

Elektrisitet
Samme som i Norge (220v)

Europeisk helsetrygdekort
Det dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Du har rett til behandling på lik linje med oppholdslandets borgere.
Anbefalt å gå inn på europeisk-helsetrygdekort å lese mer om hvem som har rett til helsetrygdekort og hvordan man bestiller
Dette bestilles på www.helsenorge.no - europeisk helsetrygdekort (helfo)

Filmer
Reiseleder har med temafilmer som vises i bussen. Hvis dere har egne filmønsker, må de klareres med kontoret i forkant av turen.

Foto
Det er tillatt å fotografere de fleste stedene vi besøker, men vis hensyn! Det er lov å ta bilder i Auschwitz II Birkenau, men ikke inne i bygningene i Auschwitz I. Det er også lov til å fotografere i Saltgruvene, men man må kjøpe et oblat for å få lov til å fotografere inne.

Hittegods
Ta godt vare på pass, penger og verdisaker! Det er vanskelig å oppspore bortkomne gjenstander. Vi fraskriver oss ansvar for gjenglemte artikler. Hittegods som blir mottatt på kontoret, blir oppbevart i 3 mnd.

Hotellet
På hotellene er det nattero kl. 22:00. Da skal det ikke ropes eller løpes i gangene, og dørene må lukkes stille. Dempet musikk eller TV på rommene, ikke høylytt prat. Det er de voksnes ansvar å sørge for at oppførsel er bra på hotell/ferje, og at det er ro på hotellene etter kl. 22:00. Innkvarteringen skjer i fleresengsrom.

Kladdebok
Kladdebok eller dagbok for å skrive ned tanker og følelser hver kveld.

Klær
Klimaet i Polen og Tyskland er omtrent som i Norge. Men somrene kan være varmere, og vinterne kaldere. Gode sko og regntøy anbefales.

Leirene
Dere har anledning til å legge ned blomster i leirene og å si noen ord. Husk å forberede dette, og ta med penger til blomster. Vis respekt i leirene.

Mat
Måltidene som er satt opp i programmet er inkludert i turprisen. Som regel serveres det vann til måltidene.
Maten er god på turen og kokkene setter pris på om dere spiser opp. Vi anbefaler at det blir kjøpt vann på flaske.
Spesiell mat
Hvis noen har behov for spesiell mat (allergier, glutenfri mat, vegetar, spesielt kjøtt osv,) må man gi beskjed til kontoret på forhånd. Det kan være lurt å ta med litt glutenfritt brød, da det ikke alltid er like lett å få tak i utlandet.

Vann og frukt
Det kan være lurt å ta med vann, eller kjøpe inn vann, felles underveis og dele ut slik at man unngår dehydrering. Mange syntes også det er greit å ta med litt frukt eller kjeks som man kan ha dersom det går lang tid mellom måltidene.

Menneskerettighetskurs
Vi anbefaler alle som skal på tur, om å gå inn på vårt menneskerettighetskurs. Der kan dere ta testen, og se om dere klare spørsmålene. Dere får tilsendt diplom hvis dere får over 50 poeng. Dette er en fin forberedelse til turen dere skal ut på.

Minneseremonier
Mange ønsker å ha en minneseremoni i leirene. Reiseleder kan være behjelpelig med å kjøpe evnt. blomster til dette.

Mobiltelefon
Det er stort sett god dekning på mobiltelefonnettet. Bruk av mobiltelefon i utlandet er vanligvis dyrt og prisene varierer mellom operatørene. Det koster både å ringe og å motta samtaler/sms. Sjekk priser og vilkår der du har abonnementet.
HUSK! Mobiltelefon skal ikke brukes i konsentrasjonsleirene/på minnesteder eller steder der det er til sjenanse for andre.

Oppførsel
Vi er gjester i utlandet, og forventer at alle oppfører seg høflig og respektfult. På hotellet og ferjer er det vanlig at det er nattero kl. 22:00, og etter det skal det være rolig i gangene, men det betyr ikke at det er fritt fram med bråk før dette. Det er de voksnes ansvar for å sørge for at oppførsel er bra på hotell/ferje, og at det er ro på hotellet etter kl. 22:00.
De fleste skoler har alkoholforbud i sitt reglement for turen, og vi ber andre voksne som er med, om å være gode forbilder for de unge.

Pass
Alle må ha gyldig pass. Ta også med en kopi av passet, i tilfelle det mistes. Sjekk at alle har gyldig pass. Alle må ha gyldig pass under hele reisen.

Penger
Ta med noen kontanter – norske kroner og euro. Visa og Mastercard kan brukes. VisaElektron har noen begrensninger.

Reiseforsikring
Alle bør ha reiseforsikring. Reiseforsikring må tegnes av den enkelte.
Vi kan også anbefale å avbestillingsforsikring dersom dette ikke er inkludert i deres reiseforsikring. Avbestillingsforsikring må tegnes før innbetaling av depositum.

Reiseleder
Aktive Fredsreiser stiller med reiseleder som er kvalifisert og holdes oppdatert om tema og reisemål.

Rullestol
Be lederen/kontaktpersonen for gruppen ta kontakt med Aktive Fredsreiser i god tid. Enkelte rullestoler krever busser som er tilrettelagte. Tilgjengeligheten på hotellene varierer og ikke alle er egnet for rullestolbrukere.

Språk
Reiseleder snakker norsk. Omvisningen i Auschwitz og i Saltgruvene er på engelsk (og tysk etter ønske).

Temakveld
På temakvelden er det mulig å stille spørsmål eller bidra med dikt eller tale

Tollbestemmelser
Følg tollbestemmelsene. Softgun og springkniver blir betraktet som våpen, og man risikerer høy pengebot eller fengselstraff for å ha med dette.

Tropical Islands
Ved besøk i Tropical Islands må man ta med badetøy og håndkle.

Valuta
Valutakursene er gitt som en veiledning.
Sverige: Svenske kroner ( 1 SEK = ca NOK 1)
Danmark: Danske kroner (1 DKK = ca NOK 1,4)
Polen: Zloty (1 PLN = ca NOK 2,4)
Tsjekkia: Koruna (1 CZK = ca NOK 0,36)
Tyskland: Euro (1 € = ca NOK 10,00)

Veksling
Det er best å veksle euro i Norge, men vanskelig å veksle zloty. Veksling av zloty (fra norske eller euro) skjer lokalt i Polen i egne vekslingskontorer. Reiseleder informerer nærmere om vekslingsmuligheter.

Vekkeklokke
Det er viktig at tidene holdes.

Voksne
Turene med Aktive Fredsreiser retter seg spesielt mot ungdom. Men vi ønsker likevel at foreldre, lærere og andre interesserte blir med på turen. De unge trenger voksenkontakt.

Rus
Våre reiseledere og sjåfører bruker ikke alkohol eller andre rusmidler på turen. I ordensreglene for ungdomsskoler er det forbudt å bruke rusmidler ved arrangement som skolen står for. Vi anbefaler de voksne turdeltagerne, til å ta hensyn til dette.

 

Vi ønsker alle en fin tur og takker for at du valgte Aktive Fredsreiser som din turoperatør. Send gjerne tanker, dikt, bilder og oppgaver som har med turen og fredsarbeid å gjøre, til vår nettside!