Tips til økonomi komiteen

Tips til økonomikomiteen

TRENGER DERE HJELP TIL Å FINANSIERE TUREN?
Vi har endel produkter til selvkost som elevene kan selge i nærmiljøet.

FibGreen microfiberkluter
Med fokus på miljø, høy kvalitet og ulike bruksområder, har vi designet den perfekte rengjøringspakken. Med våre mikrofiberkluter dekkes alle hjemmets behov for miljøvennlig rengjøring. FibGreens dugnadsprodukter gjør det svært enkelt å tjene penger til små og store dugnadsgrupper.
www.fibgreen.no

Bøker fra Aktive Fredsforlag
Aktive Fredsforlag har gitt ut flere bøker med tidsvitnenes historier. Disse kan gruppene kjøpe rimelig og selge med god fortjeneste. Skoleklasser kan kjøpe bøkene for kr 50,- pr stk * + porto. Utsalgsprisen bestemmer dere selv. (* Gjelder kun bøkene om tidsvitnene)
Bøker fra Aktive Fredsforlag

Toalettpapir og tørkeruller
En av de mest inntektsbringende tiltakene for å samle inn penger til skoletur er salg av toalettpapir og tørkeruller. Noen grupper har på under et år klart å tjene inn 200 000 kroner.
Les mer om salg av toalettpapir og tørkeruller på Dugnaden.no.

Foredrag av Folk og Forsvar
Skoleklasser kan søke Folk og Forsvar om økonomisk støtte til turen. Vanligvis er denne støtten beregnet til 100 kr pr elev og max 10 000 kr. Forutsetningen for økonomisk støtte til studieturer er, med noen unntak, at Folk og Forsvar får holde et foredrag om andre verdenskrig og Holocaust. I tillegg kan foredraget utvides til også å gjelde Den kalde krigen om det er ønskelig. Det er ingen kostnader for skolene knyttet til disse temadagene.
Kopier og lim inn i nettleser: https://www.folkogforsvar.no/aktiviteter/studieturer/stotte-til-skoleklasser

Pakker med miljøhandlenett
Dugnadshjelp1 selger pakker med unike kort og miljøhandlenett av god kvalitet til skoleklasser, lag og foreninger som trenger lettsolgte produkter til videresalg. Produktene er KORTPAKKER med 10, 12 eller 20 kort i pakken. Pakkene har unike motiv velegnet til både gratulasjoner, spesielle anledninger og hilsninger i hverdagen. Motivene er fra norsk natur og kombineres med hyggelige tekster. De leveres i delikat cellofaninnpakning, og på baksiden av hver pakke vises en oversikt over alle motivene. I tillegg selger vi, som første dugnadsproduktleverandøren i Norge, fine handlenett i god kvalitet, som hjelper til å spare miljøet for plastposer! Les mer: Dugnadshjelp1.no

Lettsolgte produkter fra Salgsprodukter.no
Salg av tennposer, førstehjelpsskrin, gratulasjonskort eller brannteppe gir dere en god mulighet til å tjene mye penger. Fortjeneste på minimum 100,- pr solgte produkt. Fraktfritt levert med full returrett på usolgte produkter.
Les mer: Salgsprodukter.no

Tennbriketter
NorgesbrikettenGjennom salg av våre populære tennbriketter kan dere finansiere turer med minimal innsats. 100 kroner fortjeneste per solgte eske!
Les mer: Norgesbriketten.no
Norgeskluten
Kjøp pakker med 6 kluter for kr 50,-, eller 12 kluter for kr 100,-. Selg disse videre for kr 100,- for 6 pakker, og 200 for 12 pakker. Klutene er produsert av Vekstbedriften Lisand Industrier som tilbyr varig tilrettelagte tiltaksplasser, hvor det primært prioriteres mennesker med psykisk utviklingshemning.
Les mer: Norgeskluten

Spekesymfoni
Selg SmartSelg Smart AS selger spennende produkter av høy kvalitet til idrettslag, klasser, kor, foreninger o.l. slik at disse lettvint kan tjene meget gode penger. Vår "Spekesymfoni" er en gaveeske med 4 forskjellige spennende spekesnabber av høy kvalitet! Fortjeneste 100,- per eske. Innpris 150,- Utsalgspris 250,-. Bonus: Vi gir 1 kartong à 10 esker verdt 2500,- for hver 30. kartong i bestilling! Fri frakt og 30 dagers betalingsfrist!
Les mer: SelgSmart.no

Bambusa ankel og dressokker, lett å selge - gøy å kjøpe!
BambusaSkoleklassene velger å kjøre 2 salgsdugnader om året sammen med oss, ankelsokker vår/sommer og dressokker høst/vinter (farsdag/julegave). Betal varene etter dere har solg dem. Innpris kr 100,- utpris kr 200,- en enkel dugnad. Dette er miljøvennlige kvalitetsprodukter i emballasje helt uten plast som selges til samme utpris (200,-) i over 350 helsekostbutikker i Norge og Sverige..
Velkommen til: Bambusa

Enjoy BonusguidenSalg av Enjoy Bonusguiden
Bonusguiden inneholder flere hundre rabatter hos kjente aktører innen shopping, restauranter, aktiviteter og hoteller i ditt lokalområde. Dugnaden er 100% risikofri, gir høy fortjeneste til klassen og er svært lettsolgt. Eksempelvis tjente klasse 9B ved Tastarustå Skole i Stavanger 32 500,- på en enkel dugnad.
Ta kontakt i dag: Enjoyguiden

Salg av refleksbånd/drikkeflasker/gassballonger
En skoleklasse samlet inn mye penger på å selge refleksbånd og drikkeflasker. I tillegg solgte de gassballonger på 17. mai. De benyttet et lite selskap som finner dugnadsprodukter til klasser og lag, og produktene tilpasses etter ønske og fortjenesten er høy.
Les mer i denne brosjyren - Vesle Frikk

Norsk Folkehjelp Dugnad
FørstehjelpsputeNorsk Folkehjelp tilbyr lettsolgte og nyttige førstehjelpsprodukter for bil, båt, hus og hytte. 50 prosent av fortjenesten går til klassen.
Les mer på www.folkehjelp.no/dugnad


Bursdags- og julekort
Celias tilbyr dugnadskort som dere kan selge. De samarbeider med skoleklasser, idrettsklubb, russ og andre lag og foreninger i hele landet.
Les mer på www.celias.noKortpakker fra KORTutvei
KortpakkerDet er ikke mange kortpakker én enkelt deltaker behøver å selge for å få en god fortjeneste. Med våre to ulike kortpakker er det enkelt å nå i mål. Ta kontakt, vi hjelper til med dugnad som gir høy fortjeneste, tar liten plass, er lett å administrere, er nye på markedet, har høy kvalitet og er hyggelig å selge!

Se kortutvei.no for mer informasjon og beregning av fortjeneste

FlaskesamlingInnsamling av panteflasker
Klassen kan tilby seg å hente inn flasker til panting hos familie og kjente, eller de kan sette inn annonse i avisen for å tilby tjenesten til flere. Deretter kan klassen deles inn i kjøreruter og samle inn flaskene. Det blir fort penger av en slik aksjon, og mange synes det er en grei måte å få vekk tomflaskene på.

Elever på Abel ungdomsskole fikk inn 18 000 på tomflasker:

Aust Agder Blad


FyrstikkerSelge fyrstikker
Ideen går ut på at klassen skaffer sponsorer som får reklame på esken og
dermed til sammen dekker kostnadene/utgiftene for esken. Et eksempel på trykk er da bilde av klassen på forsiden med klubb logo, evt. tekst og logo/reklame til sponsorer på kantsiden og baksiden. Selge fyrstikker (pdf)

Salg av kakerSalg av kaker og godsaker
Selg kaker, smågodt og sjokolade og tjen penger til skoleturene på en enkel måte. Allergot ungdomsskole hadde en fortjeneste på totalt 67.500 gjennom denne typen salg.

Flere skoleklasser har med hell solgt kakebokser, da spesielt oppunder jul. Flere produsenter er glad for å få solgt sine kaker og de gir en grei provisjon. Dette opplegget bør planlegges godt på forhånd. Få i god tid avtalt pris og leveringsdato fra leverandøren. Lag gjerne en bestillingsliste på forhånd over hvem som vil kjøpe kakebokser slik at man unngår å sitte igjen med et stort lager av kakebokser.

Les mer: Nordkak

Julekalender - Advent for alle
Hver av de 24 lukene er en god gjerning - en gave til en veldedig organisasjon. Kalenderen selges for kr 299,-. For hvert salg tjener du kr 120,- til din tur. Det er ingen forhåndsbetaling, ingen minimunsbestilling og gratis frakt.
Les mer her: dugnad2020

Dupro
Dupro server idrettslag/klubber, skoleklasser og andre som trenger inntekt. Tjen gode penger på dugnad med brannsikkerhet og førstehjelpsprodukter, samt flere andre spennende og lettsolgte produkter.
Les mer på hjemmesiden til Dupro.

Lag kalender og bli sponset av lokalt næringsliv!
10. trinnet ved Farsund barne- og ungdomsskole har tradisjon for å dra på tur med Aktive Fredsreiser, og nå har skolen har kommet opp med en ny ide for å samle inn penger til tur.
Lag kalender

Dugnad
Dugnadservice tilbyr skoleklasser å tjene penger til skoleturen på dugnadsaktiviteter. De har etter hvert hjulpet mange klasser med å tjene inn de nødvendige pengene. De hjelper til med å planlegge, og organisere dugnadsaktiviteter.
Les mer på dugnadservice.no.

Tegnekonkurranse
Det er stadig flere måter å tenke kreativt på rundt innsamling av penger til klassekassen i forbindelse med skoletur. 8. trinnet ved Risør Ungdomsskole arrangerte tegne-konkurranse, og vinnertegningen ble trykket på hvite t-skjorter. T-skjortene selges til inntekt til skoletur.
Tegnekonkurranse

Moteshow
Elever ved Risør ungdomskole arrangerer Moteshow i samarbeid med butikker i Risør. Eleven får inn penger, og forretningene får vist frem utvalget sitt. Målet er å samle inn penger til skoleturen til Polen. De tar inngangspenger, samt salg av kaffe og kaker.
Tidligere har de solgt julekaker og holdt kirkekonsert.

Dekkskift
Elevene kan også tilby seg å skifte dekk vinter/vår. Her er det svært viktig at det er en voksen person som har ansvaret, og som er til stede under arbeidet. Det er også fint om man kan alliere seg med en bensinstasjon eller et verksted, da de har det utstyret som trengs. På den måten kan også det lokale næringsliv være med å bidra til at klassen får inntekter til turen

Dekkskifteaksjon

Elever og foreldre fra klasse 9D på Borgheim ungdomsskole brukte en lørdag til å skifte dekk
Øyene

Aftenposten inviterer tilsamarbeid
Aftenposten har opprettet et abonnement spesielt for skoleklasser, som lyder på Aftenpostens morgenutgave i en kort periode for kr 249,-.
150 av disse pengene går rett til klassen.
Les mer om tilbud fra Aftenposten (pdf)

Kunstutstillinger
Med drahjelp fra lokale kunstnere skal denne gjengen samle inn over 100 000 kroner til Polen-tur med Aktive Fredsreiser. Dermed er klassene blant de aller første som omgår det nye regelverket fra Utdanningsminister Kristin Clemet.
Les mer fra Aust-Agder Blad "Kunstutstilling"

Tilskuddsordning
Alle elever kan få tilskudd til leirskoleopphold EN gang i løpet av de ti første skoleårene. Aktive Fredsreisers turer kommer inn under Utdanningsdirektoratets definisjon av leirskole.
Se Utdanningsdirektoratets regler
Les mer om tilskuddsordning

* Sjekk om lokale lag og foreninger har lyst og anledning til å støtte dere. Kiwanis, Rotary, Husmorlag, menigheter og andre kan være interessert i å hjelpe.

Salg av hjemmelaget sukkertøy

T-skjorteT-skjorte
Gå til anskaffelse av T-skjorter og tilby byen og nabolagets næringsdrivende å få trykke på sin logo. Det er plass til mange logoer på ei T-skjorte og det gir en del i reisekassa dersom hvert firma betaler for trykkingen + for eksempel kr. 500,- - 1000,-???

LoppemarkedLoppemarked
Det er god butikk å arrangere loppemarked. Mange skoler får låne for eksempel gymnastikksalen på sin skole (eller annet lokale i tilknytning til skolen), og så arrangere lokalt loppemarked. Det er alltid mange ting som blir liggende i kjellere og på loft hos foreldre, besteforeldre, tanter og onkler. Dette kan gjøres om til valuta ved litt innsats med å samle inn og arrangere loppemarked. I samme forbindelse kan det arrangeres auksjon.

Garasjesalg
Dette er jo omtrent det samme som et loppemarked, men selvsagt i noe enklere og mindre form. Tar man kontakt med avisen på stedet og forteller at inntekten skal brukes til en holdningsskapende temareise, får man gjerne litt omtale i avisa, og kanskje man er så heldig å få besøk av en journalist mens garasjesalget pågår

UtstillingerUtstilling med lokale kunstnere
I lokalmiljøet er det gjerne forskjellige kunsthåndverkere som malere, treskjærere, "husflidsprodusenter", vevere, etc.
Hvis klassen kan låne for eksempel skolens gymsal så kan det arrangeres en lokal salgsutstilling for så vel amatører som profesjonelle kunstnere. Klassen kan få inn kroner ved å leie ut plasser til de forskjellige kunstnere, eller man kan få en avtalt provisjon ved ev salg. Et slikt arrangement er både sosialt og det fremmer interessen for det lokale kunstnerlivet. Og det er vanligvis lett å få omtale i avisen.

Rydding av tomt
Samme skole har også fått oppdrag med å rydde på tomten til et båtfirma med mer. Rundt om i landet er det ganske sikkert både skogeiere og tomteeire/bedrifter som har behov for hjelp til å rydde. Ta en titt i ditt lokalmiljø og se om det ikke også der er behov for å tilby lignende tjenester. Avtal hvor avfallet skal plasseres, og avtal en pris for hele jobben på forhånd. Er det mange nok som stiller opp, klarer man som regel å rydde en slik tomt i løpet av en ettermiddag

Vi maler og v i maler..Maleoppdrag
En skole tok på seg å male garasjerekken i borettslaget. Foreldre og elever stilte opp en lørdag og gjorde ferdig hele malerjobben i løpet av dagen. Foruten at det ga klingende mynt var det også veldig positivt at voksne og unge jobbet sammen om et felles prosjekt. Her kan man være kreativ og ta andre maleoppdrag også - for eksempel hus.

Servicebedrift
Enkelte skoleklasser oppretter en egen "service-bedrift" på skolen og tilbyr seg vasking av hus, snømåking, hagearbeid etc. For å lette på arbeidet bør man sette ned en komitè som har ansvaret for de forskjellige tilbudene. Pass på å notere ned alle avtaler som gjøres og før en egen "loggbok" for "servicebedriften

Bilservice
Et annet tilbud er utvendig og innvendig vask av bil, samt polering. Her må man alliere seg med et firma eller noen kjente som har et egnet lokale til slikt bruk, og som kan låne dere plass. Evt. en bensinstasjon som ønsker å være med å bidra til skoleturen. Noen har kanskje foreldre som driver eller jobber på en bensinstasjon, eller kjenner godt noen som eier et passende sted. Pass på at det er en voksenperson som er ansvarlig for dette prosjektet

DataweekendDataweekend
En skole arrangerte dataweekend i gymnastikksalen på skolen. Deltakerne betalte en "avgift" og logget seg på. Klassen satt igjen med kr 8000,- i netto fortjeneste etter dette arrangementet

Juleverksted
Klassen kan arrangere "Juleverksted". Det lages produkter og dette selges på "skolens julemesse". Her kan man få inn en ekstra slant ved å selge kaffe, kaker og pølser?

LysKjøp et lys for fredsreise
En ungdomsskole har funnet en god inntektskilde med aksjonen "Kjøp et lys for Aktive Fredsreiser til Polen". Hver elev i 10. klasse får utdelt 25 lys og disse skal selges for kr. 10 pr. stk. De får omtale om dette i lokalavisen før aksjonen - noe som gjør at det blir lettere å selge lysende. Et utmerket tiltak i den mørke årstiden.

Rydding av skog
En ungdomsskole i Vestfold fikk i oppdrag å rydde et skogsområde, og dermed fikk de et kjærkomment bidrag til reisekassen sin. Skogeierne gir anvisninger i hva som skal ryddes og hvor det skal samles, og de har også nødvendige redskaper for evt. å kjøre bort, eller destruere det som skal ryddes. Her må det være en voksenperson som kan ta ansvaret, fordele oppgavene og være med i arbeidet.

JulemarkedJuleforberedelser for handelsstanden
Risør ungdomsskole har fått et bra tilskudd til sin reisekasse ved å hjelpe Handelsstanden med oppsetting av lys i byens julegater. Etterpå har de hatt ansvaret for å rigge ned julegatene. Erfaringsmessig har byens handelsstand svært mye å stå i med rett før jul og er takknemlig for en håndsrekning.

Rydding av hyttetak
Skoler som holder til i nærheten av hytteområder kan legge beskjed til hytte-eierne f,eks, i samlestativene for postkasser til hytteområdene, eller slå opp beskjeder i butikker etc. om at de kan rydde opp rundt hytta, måke snø av hyttetaket etc. Bli enige om en pris, og oppgi gjerne tlf.nr til en av de voksne som er med i turplanleggingen. Det er viktig at det er en eller flere voksne personer som tar ansvar for et slikt prosjekt

VareopptellingVareopptelling i supermarkeder
Mange forretninger trenger hjelp til vareopptelling, og det er skoler som har oppsøkt forretninger på sitt hjemsted, og fått god økonomisk avtale på dette.
Elevbedrift
En elevbedrift ved en ungdomsskole har et eget prosjekt de kaller "Hest, Ting & Tang. Under denne "paraplyen" drivesdet med både lysstøping og hest. Bl.a. med ridekurs for barn. Her er det viktig å få med personer som er vant til hest og som driver med dette på fritiden.
Lysstøpingen var spesielt gunstig rundt juletider, og det fortelles at salget gikk unna, og nye lys måtte støpes.Iblant er det noen foreldre som er med i et husflidslag, eller kjenner noen som er med i et slikt lag. Snakk med dem om hva som skal til av utstyr for å støpe lys, og hvordan dette gjøres.
I tiden før påske laget de påskepynt som de igjen solgte før påske.
Les mer: Elevbedrift

Andeløp
Elever ved Rimbareid skole samlet inn penger til skoleturen gjennom å arrangere andeløp i den lokale elven. Her kan man kjøpe lodd på en and, og så er det premie til vinneren. En morsom og kreativ aktivitet!
Les mer i Fitjarposten

Juletrepant
90 elever fra Tråstad ungdomsskole samlet inn penger til skoletur gjennom å hente juletrær etter julen var over.
– Vi syns dette er veldig smart. Alle har jo juletre, og alle må jo bli kvitt det utpå nyåret, sa en av de dugnadsvillige 10.-klassingene ved Tråstad.
Les mer om innsamlingen i avisen Glåmdalen