70 års markering i KZ Dachau

Dachau

Helga Arntzen fra Aktive Fredsreiser og Krishna Adhikari fra Peace Foundation Germany deltok på 70- års markeringen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Dachau sammen med tidsvitne Haakon Sørbye, samt den norske og den nederlandske Dachaukomiteen. Sørbye satt i leiren et halvt år, etter først å ha vært i KZ Natzweiler.

I løpet av den fire dager lange turen besøkte gruppen arkivet i Dachau. Her hadde arkivar Albert Knoll funnet frem informasjon om de norske fangene. Familiene til flere av disse fangene var representert med både andre, tredje og fjerde generasjon på turen. De var veldig takknemlige for den nye informasjonen.

Fredag 1. mai var gruppen med på åpningen av spesialutstillingen "The International Monument". De besøkte også henrettelsesstedet i Hebertshausen, hvor tusenvis av sovjetiske fanger ble drept. Deretter ble det lagt ned kranser ved den ukjente soldats grav og ved inngangen til leiren. Porten med teksten "Arbeit macht frei" ble stjålet i 2014, og er erstattet med en kopi. Ved inngangen står to plaketter som hedrer soldatene fra 7. US Army og 42. Rainbow Division, som sammen frigjordet Dachau 29. april 1945. Tidligere fanger fra 20 land og seks amerikanske frigjørere var tilstede.

Dagen ble avsluttet med et besøk til Leitenberg og Waldfriedhof; gravplasser for fanger og dem som døde etter at leiren var blitt frigjort.

Lørdag 2. mai gikk turen til München hvor Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) ble stiftet i 1920.  Her fikk gruppen en innføring i opprettelsen av NSDAP og Hitlers fremmarsj. De fikk blant annet høre om det nasjonalsosialistiske kuppforsøket "Hitlerputsch" i 1923 og massesuggesjonen i Münchner Hofbräuhaus hvor det var plass til over 2000 tilhengere. I hotell Torbräu ble SS grunnlagt. München var også byen hvor det ble besluttet å iverksette det som senere ble kjent som «Krystallnatten»; en aksjon hvor flere tusen synagoger og butikker ble brent og ødelagt.

Gruppen var også innom Königsplatz som ble brukt til propagandasamlinger av nazistene. På tomten til det gamle hovedkvarteret er det i dag etablert et stort dokumentasjonssenter som omhandler nasjonalsosialismen.  Om kvelden deltok gruppen på en minneseremoni ved dødsmarsjmonumentet i Dachau. Her holdt Roman Romani en gripende tale over skjebnene til Sinti og Roma.

Søndag 3. mai ble det arrangert en stor minneseremoni i Dachau. Hovedtaler Bundeskansler Angela Merkel forsikret forsamlingen om at kunnskapen skal videreføres til fremtidige generasjoner, og at forbrytelsene mot menneskeheten aldri skal glemmes. I talene ble det også slått fast at den tyske motstandskjemperen Georg Elser må nevnes mer. Den 8. november 1939 forsøkte Elser å gjennomføre et attentat mot Hitler under en samling i Münchener Hofbräuhaus. Dessverre gikk dette galt og Leiser ble henrettet 9. april 1945 i Dachau. Hans innsats og skjebne har vært utelatt fra historiebøkene.

Det var en ære å få lagt ned en krans på vegne av Aktive Fredsreiser på minneseremonien i Dachau, sa Helga Arntzen.

Utstilling

Den ukjente soldats grav

Porten inn til KZ Dachau

Haakon Sørbye ved porten inn til Dachau
Foto: Ingrid Wergeland

Apell ved Rikskansler Angela Merkel
Foto: Ingrid Wergeland

Krans fra Aktive Fredsereiser

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2020 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE