75 årsmarkering for gjenerobringen av Narvik 28. mai 1940

Foto og tekst av Thomas Larsen Bergheim, reiseleder Aktive Fredsreiser

På dagene 27 og 28 mai 2015 foregikk det en meget verdig markering i Narvik. Den 28 mai var det nøyaktig 75 år siden de allierte styrkene påførte Nazi-Tyskland det første nederlaget under den andre verdenskrig ved å gjenerobre Narvik. Langvarig og heroisk innsats fra norske, polske, britiske og franske styrker til lands og til vanns gjorde dette mulig.

Selv om våre allierte kort tid etter ble beordret til nye kamphandlinger i Sentral-Europa og Norge måtte kapitulere i juni samme år, var denne seieren i Narvik en krigshistorisk begivenhet som viste at det faktisk var mulig å bekjempe den godt trente og utstyrte tyske krigsmaskinen. Det betød mye for moralen blant de allierte, og begivenheten har alltid blitt behørig markert. Både i Paris og Warszawa er det gater og plasser som bærer Narviks navn. Og jeg tør påstå at de aller fleste innbyggerne i Polen og Frankrike vet hva Narvik står for og hvor byen ligger; et sted hvor de var med på en krigsbragd!

Teksten fortsetter under bildene.

Alle land som deltok i kampene i Nord-Norge var godt representert, både med uniformert personell og politiske ledere. Norge og Polen hadde som vanlig de største kontingentene, men Frankrike, UK og Tyskland stiller også alltid opp. Det var parader, konserter, medaljeutdeling til fire norske og en polsk veteran fra kampene i 1940, bekransning av alle lands minnesmerker, gode musikk- og diktinnslag fra lokale ungdommer samt mange gode, poengterte taler.

Ordføreren i Narvik, Tore Nysæter, var vert for denne 75-årsmarkeringen. HM Kronprins Haakon Magnus, Stortingspresident Olemic Thommesen, Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen var blant deltakerne. Både den tyske Ambassadøren, den franske Charge d`Affairs, den polske kulturministeren og en britisk admiral holdt fine taler.

Spesielt er det verdt å tenke over at våre venner fra Tyskland, som den gang var under Hitlers styre, er like takknemlige for at de allierte vant krigen som vi er. Ambassadør Dr Axel Berg takket alle som kjempet mot nazismen for at også hans land dermed ble frigjort fra et udemokratisk terrorvelde.

Arrangementet ble gjennomført som et samarbeid mellom Narvik Kommune og Forsvaret. Dessuten bidro også Forsvarsdepartementet, Fylkesmannen i Nordland, LKAB og Narvik Havn. For fem år siden var jeg tilstede som Forsvarsattache i Warszawa og eskorterte da den polske kontingenten. I år var jeg invitert som gjest "uten noe ansvar", siden jeg nå ikke lenger er i aktiv tjeneste i Forsvaret. Jeg deltok på hele det offisielle programmet, og jeg bar min Aktive Fredsreise jakke med glede og stolthet. Jeg traff selvsagt mange tidligere kolleger og hadde gode samtaler både med Forsvarssjefen og andre militære ledere. Jeg fortalte flere om Aktive Fredsreisers aktiviteter, og vi var enige om at både Forsvaret og Aktive Fredsreiser er med på noe viktig; nemlig å forsøke å bidra til å skape en verden med fred, frihet, forståelse, mindre fattigdom og nød og mer demokrati. Bl a Forsvarets Seniorforbunds lokalavdelinger kan være interesserte i å gjennomføre turer med oss i fremtiden. De er ofte samfunnsengasjerte idealister, slik som vi også er.

Vi må aldri slutte med å bry oss. Det er fortsatt mye uro i verden, selv om vårt eget land Norge har vært et demokrati i fred og frihet siden 1945. Vi skal tilgi tidligere generasjoners gjerninger, men vi må aldri glemme det som hendte. Vi skal bidra til at nye generasjoner får kunnskap om historien, slik at vi forhåpentligvis ikke får tilsvarende kriger i fremtiden. Det gjør vårt arbeid givende og meningsfylt!

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2020 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE