Feirer 75-årsdagen ved leirbål hos romfolket

Helga Arntzen feirer sin 75 årsdag i Romania

Helga Arntzen tenker ikke på seg selv når hun 1. november fyller 75 år. Både fest og gaver skal komme en landsby i Romania til gode.

Tekst og foto: Tore Myrberg

I stedet for å legge festen her hjemme med pomp og prakt, skal feiringen foregå blant fattige romfolk. Med seg har grunnleggeren av Aktive Fredsreiser med seg 41 gjester som skal få oppleve forholdene på nært hold, og forhåpentlig bidra til at noen får det mye bedre.

– Aktive Fredsreiser har gitt penger slik at det blir bygd seks nye hus og reparert åtte tak. I tillegg håper jeg gaver til min bursdag skal bli nok til å bygge ytterligere ett hus. Til sammen er det 41 familier i landsbyen som trenger hjelp, og jeg kommer ikke til å gi meg før vi har hjulpet alle, sier Arntzen.

Trenger mye hjelp

Romlandsbyen det er snakk om heter Somcuta Mare og ligger nord i Romania. Den huser over 1000 mennesker, og bærer kraftig preg av fattigdom.
– Jeg synes det er mye tristere der enn i Gambia. I Gambia har de heller ikke noe, men der er de glade. Her er de så triste. Det er mye sykdom slik som tuberkolose. I tillegg var de veldig skuffet over at mange mennesker hadde vært der og sagt de skulle hjelpe, men lite har blitt gjort, sier Arntzen.
Det trodde de nok også da Helga kom på besøk sommeren 2017, men de fikk fort erfare at det ikke var tilfelle.
– De fikk oppleve at det går veldig fort når jeg først har bestemt meg. Nå får de første 11 familiene hjelp. Jeg håper også å kunne få bygd en felles dusj med vaskemaskin for landsbyen, slik at barna kan gå på skolen. Nå først prøver vi å få på plass utvendig vannkraner til de husene vi bygger og setter tak på. Når du ikke har vann til å vaske deg så stinker du, og av den grunnen får de ikke lov å gå på skole.

Sjelden opplevelse

Alt dette kommer gjestene til 75-årsdagen til å få se med egne øyne. Men, det skal ikke bli en trist feiring av den grunn.
– Alle gleder seg. Det er jo en sjelden opplevelse å få med seg. Jeg har nettopp sendt ned penger til å dekke festen. Den blir med hestetransport, sigøynermusikk og samling rundt bålet.
Og mye av arbeidet er godt i gang, slik at det også på den måten blir en fin opplevelse å se framdriften.
– Det jeg ønsker når vi kommer ned nå er at vi får litt glede inn i dette. At vi gir dem litt håp, sier Helga Arntzen.

Haster med å hjelpe

Et hus koster 30 000 kroner å bygge. Og enkelthistoriene er til tider vanskelig å fatte uten at man selv har vært på besøk i landsbyen.
– Vi har det travelt, for vinteren kommer. I det ene huset hvor det ikke er tak bor det syv jenter. De må sove rett på isen, og har det helt forferdelig. Heldigvis har også kirken der nede hjulpet akkurat dem. Men, det er disse enkeltskjebenene som gjør at jeg ønsker penger til å bygge hus framfor noe til meg selv til bursdagen.
Og flere har allerede respondert.
– Tollef Larsson, som er 99 år gammel, overførte 3000 kroner til huset. I tillegg har min samboer gitt 3000. Jeg vet også at det kommer mer penger inn på konto som gave.

Fortsetter arbeidet

En lokal innsamling har gjort at det også blir sendt ned hele åtte kubikk med varme klær til romlandsbyen.
– Det har vært stor respons på den innsamlingen i Risør, og det har vært en viktig innsamling. Innbyggerne trenger varme klær til vinteren.
I etterkant av jubileumsturen fortsetter arbeidet med å hjelpe de fattigste i Somcuta Mare. Helga Arntzen sier dette nok vil bli finansiert som en kombinasjon av gaver og penger fra Aktive Fredsreiser.
– Vi bruker vårt overskudd til å hjelpe, og det er nok aktuelt å bruke noen av pengene til å hjelpe romlandsbyen. For jeg gir meg ikke før de som trenger det mest har fått nødvendig hjelp, avslutter Helga Arntzen.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2020 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE