Filmpremiere om krigsseileren Gunnar Knudsen

Vårt tidsvitne Gunnar Knudsen fra Larvik får sin fortjente heder i filmen om hans spennende liv, som blir lansert i dag – 6. juni 2017. Knudsen er Norges høyest dekorerte krigsseiler, og han har mottatt norske, engelske og franske æresmedaljer for sin innsats under krigen til sjøs- Ved 60 års markeringen for invasjonen i Normandie i 2004 mottok han Æreslegionen av president Jaques Chiraq.
En god del av filmen er spilt inn med Gunnar på Omaha Beach i Normandie. På det stedet der han opplevde krigens barbari på nært hold.

Premiere for filmen om krigsseileren Gunnar Knudsen

Gunnar Knudsen
Foto: Copyright Yngve Rakke

I dag – på selveste D-dagen er duket opp for filmpremiere i sjøfartsfylket Vestfold. Det er dokumentarfilmen om krigsseileren Gunnar Knudsen som for første gang skal vises for publikum. Mange års research og filmarbeide er nå ferdigstilt.

I morgentimene på selveste D-dagen 6 juni 1944, var Gunnar med og deltok i første rekke på Omaha Beach i Normandie med den lille fraktebåten ”Skarv”.

Det er filmskaper og historiker Rune Sørlie og Yngve Rakke som står bak denne spennende dokumentarfilmen.

Om formiddagen er det urpremiere på Vestfoldmuseene for Knudsens familie og andre innbudte. Senere på kvelden – kl. 18.00 - er det gratis inngang for alle interesserte i Galeiskur 16 på Verftet i Stavern. I disse maritime omgivelsene vil tilskuerne få et unikt innblikk i en krigsseilers opplevelser, både under krigen og ikke minst tiden etterpå. På godt og vondt.

Gunnar Knudsen reiste til sjøs rett før krigen brøt ut, og han seilte ute under hele krigen. Og opplevelse ble ikke bare lagret i skipssekken, men vel så mye i hans indre. Der lå alle de vonde og traumatiske opplevelsene og kvernet rundt – ikke minst når natten senket seg. Da kom gjerne de vonde minnene opp til overflaten. Men han holdt det for seg selv i over 50 år.
Tidlig på 2000-tallet fortalte han imidlertid om sine opplevelser fra D-dagen og ble et aktivt tidsvitne med Aktive Fredsreiser. Forfatter Oddvar Schjølberg skrev biografien om hans dramatiske liv, og boka – ”Fra krigsseiler til aktiv Fredsreiser ”- ble utgitt på Aktive Fredsforlag.
Om selve landgangen sa Gunnar det på denne måten:
«Ord kan ikke beskrive det som skjedde denne dagen. Alt eksploderte rundt oss da vi fikk landkjenning. Ingen visste at det var en større tysk styrke som ventet på oss. De første soldatene som gikk i land ble slaktet ned for fote."

Rune Sørlie  sier det slik:
– Gunnar var, som de fleste andre krigsseilere, bitter som følge behandlingen de fikk av den norske stat etter krigen. Men da han ble spurt av Oddvar Schjølberg  om han ville bli med som tidsvitne, takket han først nei. «Jeg har aldri sittet i konsentrasjonsleir», var argumentet. Men han hadde så visst bidratt på sitt vis, mente forfatteren, og slik ble Gunnar engasjert. Og det ble over 100 turer med skoleungdom. Og det ble flere turer til Omaha Beach. Og på alle disse turene delte han sin kunnskap med oss.

Yngve Rakke og Rune Sørlie kjente Gunnar fra tidligere.  De ble engasjert i hans historie, tok med kameraer og startet filmingen i Normandie allerede i 2006, på tur med Aktive Fredsreiser.

– Gunnar trivdes med å fortelle historien sin til ungdommen. Hans historie var så sterk i seg selv at han ikke hadde noe behov for å heve stemmen, men han kunne fortelle sin unike historie veldig neddempet og levende, sier Yngve Rakke, og fortsetter:
Målet vårt var å få fram innslag fra ulike scenarioer fra denne turen, som skulle fange det levende og naturlige.
Da vi kom tilbake til Stavern fortsatte filmingen med Gunnar Knudsen. I Minnehallen, på Verftet, sammen med Kjell Magne Bondevik og forfatter Oddvar Schjølberg.
Da filmprosjektet ble avsluttet hadde vi 24 timer råmateriale. Det var et stort prosjekt vi hadde gitt oss ut på, og etter hvert ble det stille.

– Jeg tenkte på et tidspunkt at vi måtte gi opp hele filmdrømmen. Vi hadde ikke penger til å bearbeide alt råmaterialet, sier Sørlie som helt til det siste hadde et håp om å fullføre prosjektet før hovedpersonen gikk bort. Men Gunnar døde i oktober 2009.

Begge filmskaperne mente de skyldte Gunnar å ferdigstille filmen. Dermed  trosset de de økonomiske utfordringene, brettet opp ermene og satte igang. Nå foreligger en redigert 30 minutters dokumentarfilm tilpasset skoleungdom, sier Sørlie som tror Gunnar Knudsen selv ville kjent seg igjen i det som blir presentert.

Og la oss slå det fast med en gang: Dette er en film som er av stor verdi, den hedrer våre krigsseilere, og den er et solid dokument som er vel verdt å se på! Honnør til de to filmskaperne.

Boka om Gunnar er fortsatt aktuell

Boka om Gunnar Knudsen

Biografien om Gunnar Knudsen med tittelen ”Fra Krigsseiler til Aktiv Fresdsreiser”, er utgitt på vårt forlag her i Risør.
Boka fikk en veldig god mottakelse da den ble utgitt i en ny og ajourført utgave i 2009. Den første utgaven kom i 2005, som pocketutgave og lydbok. (Lunnde Forlag)
Men da Gunnnar begynte som tidsvitne for oss, åpnet han samtidig fler ”dører” i sitt indre, og det var god terapi for ham å få dele historien med andre. Dermed ble det tilgang på mye nytt og viktig stoff fra hans fargerike liv, og boka måtte omarbeides og utvides.

Gunnars gode venn Kjakan – Gunnar Sønsteby, skriver i forordet:
- Dette er en viktig bok. Den er en betydningsfull dokumentasjon over Gunnar Knudsens dramatiske opplevelser under krigen. Han forteller ikke bare om krigens redsler, men også om vanskelighetene krigsseilerne møtte da de kom hjem til Norge igjen etter å ha kjempet for vår frihet, med livet som innsats. Men boken er noe mer. Den er historien om en mann som på tross av sine vonde opplevelser, besitter en dyp og ekte klangbunn av glede som ballast i livet. Han er en talsmann for fred og forsoning, ikke hevngjerrighet og hat...

Vi har fortsatt noen eksemplarer igjen, og du kan bestille boka ved å kontakte oss på Aktive Fredsreiser tlf. 3715 3900 eller på mail: kontor@aktive-fredsreiser.no

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2020 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE