Aktive Fredsdager 2001

Folkemassen i Risør

Lørdag 19. mai gikk Aktive Fredsreisers store arrangement av stabelen i Risør. I strålende solskinn kunne innbudte, byens befolkning og de mange tilreisende ta de nye bussene og de nye kontorlokalene i nærmere øyesyn. Tilstede var også reiselederne og tidsvitnene for å svare på spørsmål fra de mange interesserte.

Dette året er det over 7500 som har booket seg inn på turer med Aktive Fredsreiser, og det satses maksimalt på sikkerhet og trygghet under transporten på de foreløpig 140 turene som skal gjennomføres dette året.

Vi har et godt samarbeide med seriøse busselskaper rundt om i Norge, og i tillegg har Aktive Fredsreiser nå gått inn med 22% i av aksjene i busselskapet Interbuss. Dermed har man sikret seg et tett samarbeide med den bussoperatøren som er absolutt størst på dobbeltdekkere i Norge. Og under arrangementet i Risør ble de tre nyeste flaggskipene i "bussflåten" vist fram. Hver buss med 80 sitteplasser + alle slags fasiliteter.

Blir en årlig tradisjon

Tollef Larsson

Arrangementet ble på alle måter svært vellykket, og det er allerede nå klart at dette vil bli en årlig tradisjon i Risør. Og  man er derfor allerede nå i gang med å planlegge neste års arrangement.  Nedenfor er det en del fotos fra arrangementet, sett gjennom Morten Tvetens kameralinse.

Tidligere NN-fange fra Ntazweiler og Dachau - Tollef Larsson - åpnet arrangementet med følgende tale til Aktive Fredsreiser og Risør by:

Velkommen til Risør!

En hvitmalt perle innfattet i skjærgård av gneis glattslipt i naturens store verksted. Trebåtens og fiolinens festival, kunsten og kulturens by par excellence. Det lå liksom i kortene at da en genial ide skulle fødes, så måtte dens vugge stå her. Men før fødselen kom unnfangelsen, og den som ble svanger var vår alles Helga. Og barnet var ikke bare genialt, men også unikt - akkurat som mora.

Fred og fordragelighet må begynne med enkeltmennesket, sa hun, med det unge mennesket - vår fremtid.

Og så sender hun dem av gårde i tusenvis, med hvite busser, med blå busser, med røde busser til møte med vår tids verste ondskapsytringer. De vender tilbake med øyne som er åpne, og med ettertankens vaktsomhet - det beste som er hendt i dette land i kampen mot nynazismen.

Det paradoksale er jo at dette ble det en tysker som skulle vise oss. Det fremmer forsoningsideen - et viktig element i fredens og fordragelighetens tjeneste.

I dag stanser vi opp en stund. Aktive Fredsreiser ønsker å vise hva de står for. De inviterer til innvielsesfest i ny buss og nytt lokale. Opplysninger gis av organisasjonens ansatte, reiseledere og tidsvitner.

Merk dere spesielt innslaget fra neste kull av skoleelever som skal på reise. De steker vafler for å styrke økonomien.

Spis folkens! De lodder ut et bilde. Kjøp lodder.

Vi bruker ettermiddagen i Rådhuset. Her kan man gjøre seg kjent med organisasjonens idégrunnlag som gjennom foredrag vil bli belyst fra forskjellige sider.

Kjære venner. En aktiv reise til fred er lang og møysommelig. Det er organisasjonens ønske at dagens tiltak - også kalt Aktiv Fredsdag - vil øke forståelsen for dens virksomhet. Jeg har gjennom de siste tre-fire år hatt den store glede å få møte flere kull av denne bys kjekke ungdom. Derfor føler jeg det som en ære akkurat her å kunne erklære denne mønstringen av Aktive Fredsreiser som offisielt åpnet.

Tilstede i Risør var også Aktive Fredsreiser høye beskytter - Blanche Major. Hun var bare 19 år da hennes mor og far og 31 andre slektninger ble sendt i gasskammeret i Auschwitz II - Birkenau. Sammen med 3.400 andre jøder ble de sendt med kuvogner på en tre dagers togtransport til Polen. Den 7. juli 1944 ankom de utryddelsesleiren Det var den beryktede dr. Josef Mengele som møtte dem på perrongen, og som sto for seleksjonen denne dagen da Blanche og hennes søster mistet hele sin familie i løpet av et kvarter.

Blanche Major i Risør

I Mari Jonassens bok - Hvite Busser er det et eget kapitel som omhandler nettopp Blanche Major. Og en av reiselederne - Gerd Solveig Schjølberg - leste utdrag fra denne boken, hvor bl.a. Blanche forteller om hvordan det var for henne å komme tilbake til Auschwitz  i 1992:"Jeg måtte se stedet der familien min forsvant. Jeg ønsket å se hvor langt det var å gå fra perrongen til gasskammeret. Jeg tenkte på min mor som var syk og på bestemor som var nitti år gammel. Jeg ville forsøke å forstå hvordan de opplevde å gå trappene ned til gasskammeret."

Tidsvitner

Tidsvitnene i Aktive fredsreiser er noe av selve grunnstammen i virksomheten. Dette er personer som forskjellige opphold i konsentrasjonsleire bak seg. Og det er nok ingen som kan formidle historien som nettopp dem som har opplevd nazismens ugjerninger både på kropp og sjel. Og på arrangementet i Risør  var mange av dem tilstede, og fortalte om sine opplevelser, samtidig som de oppfordret dagens unge til å ta avstand fra de strømninger som fremmer menneskeforakt og nynazistiske ideologier.

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE