Åpningstalen av Lars Lauvhjell

Av Ordfører Lars Lauvhjell

Godtfolk!

Freden har mange fiender.  Likegyldighet og passivitet er kanskje de farligste. Det blir heller aldri varig fred noe sted der urettfe rdighet og undertrykkelse får råde. Derfor må det aktiv handling til, for å bevare og skape fred.

Albert Einstein har sagt følgende: "Fred kan ikke opprettholdes med vold.  Den kan bare skapes med forståelse."  Det er helt opplagt riktig.  Nettopp derfor er det så viktig å få ut kunnskap og sannhet til stadig nye generasjoner.  Derfor er det dessverre også nødvendig, stadig å fortelle om og om igjen, deler av menneskehetens bedrøvelige lidelseshistorie.  Den brutale sannheten om krigens elendighet og gru, hva krig fører til av menneskelig ondskap, ufølsomhet og fornedrelse, og hva krigens mekanismer gjør med mellommenneskelige forhold som tillit og respekt; - det må fram, og formidles videre til stadig nye generasjoner.  Ikke som skremselspropaganda, eller for å dramatisere, men fordi kjennskap til, og kunnskap om dette, er en grunnleggende forutsetning for erkjennelse og forståelse.

Det er nettopp her at "Aktive Fredsreiser" og Helga Arntzen med sitt engasjement, har vist vei, og prøvd å gjøre noe, som kan være med på å legge grunnlaget for en aktiv holdning i forhold til en såvidt ambisiøs målsetting som varig fred.  Ingen av mine barn som har vært med på turene til Auschwich, har kommet uberørt tilbake, og slik vet jeg det er for de fleste andre også.  Så det nytter å prøve å gjøre noe, når det gjøres på en riktig og reflektert måte; - det er håp, heldigvis!  Og håp trengs sannelig, når vi ser på tilstanden i deler av verden rundt oss, som vi daglig får inn i stuene våre i så voldsomme og sløvende doser at vi knapt lenger greier å ta det inn over oss.  Det er nemlig også en fare; etterhvert tror vi nesten det må være slik.

"Aktive Fredsdager" her i Risør denne helga, er et uttrykk for engasjement og tro på at det nytter å ta tak, at fredsskapende arbeid er viktig, og at fred er avhengig av aktiv innsats og handling. Dette arrangementet tar på alvor Nordal Griegs utfordring i diktet "Til Ungdommen".  Jeg skal sitere bare et par vers: "Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!  Under en blodig storm - vi deg til strid!  "Kanskje du spør i angst, udekket, åpen:  Hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen?"  "Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd: troen på livet vårt, menneskets verd." 

På vegne av Risør kommune, er jeg både glad og stolt over at disse "Aktive Fredsdagene" går for seg nettopp her i vår by.  Nå er ikke det tilfeldig, siden både "Aktive Fredsreiser " og Helga hører til her hos oss.  Og bare så det er sagt, vi er særdeles glade for akkurat det!  Ikke minst er det en stor glede og ære å få være med på  den første utdelingen av prisen "Fangenes testamente", som snart skal skje her på Torvet.  Jeg syns nok at dette flotte arrangementet hadde fortjent en noe penere behandling av værgudene, enn vi får akkurat nå, men det må vi bare ta som det ble. 

Uansett, så er tida nå inne til å markere at dette høytidelige og viktige arrangementet, omkring utdelingen av prisen "Fangenes Testamente" offisielt er åpnet.  Det skal jeg gjøre ved å slippe til værs disse, skal vi kalle det "fredsballongene".

Gratulerer med dagen, og lykke til!

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE