Utenriksminister Espen Barth Eide på Holocaustdagen

Vi må stå i mot hatet og lære av historien

– Ved å lære om holocaust kan vi bevare historisk bevissthet og forståelse av hvordan nazistenes hatefulle ideologi, diskriminering og forfølgelse kunne få slike katastrofale konsekvenser, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en kronikk i avisen Vårt Land i anledning holocaustdagen 27. januar.

Utenriksministeren legger til:

- Når skoleungdommer besøker nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen, er det ikke bare for å lære historie, men også for å lære av den, nemlig et slikt systematisk, industrielt forsøk på å utrydde et helt folk faktisk kunne finne sted – og det i et land som få år tidligere hadde vært en av Europas store kulturnasjoner.

Det er snart 82 år siden den største deportasjonen av norske jøder fant sted. De aller fleste av de som ble sendt ut av landet, med fangeskipet Donau eller på annet vis, endte sine liv i nazistenes dødsleire.

Med rundt seks millioner drepte mangler Holocaust sidestykke i historien. Selv om Norge var under tysk okkupasjon, og holocaust var nazistenes forbrytelse, må vi ta innover oss at også både nordmenns samarbeid med okkupanten og manglende motstand bidro til å gjøre det umulige mulig, også hos oss. Også derfor er det viktig at vi aldri glemmer. Holocaust er rett og slett en helt unik hendelse i historien. Grunnen var at en totalitær ideologi som var opptatt av å dele opp folk i «raser», der poenget var å skille mellom «oss» og «de andre» hadde fått fotfeste. Intet samfunn er immune for slik tenkning. Nettopp derfor må vi for alle framtid være på vakt mot nettopp de fenomenene som gjorde Holocaust mulig, skriver utenriksminister i innlegget. Flere av poengene gjentok han også i appellen han holdt under markeringen på Akershuskaien i Oslo på Holocaustdagen.

- En av de viktigste lærdommene fra Holocaust er at vi må være oppmerksomme når vi ser tegn på at språk som avhumaniserer «de andre» blir brukt og normalisert når debatten spisser seg til. Vi må stå opp mot urett, når vi ser den. Vi må og vi skal adressere de som faktisk har ansvar. Samtidig er jeg opptatt av at vi må styrke dialogen på tvers av trosretninger og på tvers av politiske ståsted. Vi trenger å bygge forståelse slik at vi kan leve sammen i fellesskap og med respekt for hverandre selv om vi har forskjellige meninger, skriver utenriksministeren. Han avslutter innlegget sitt slik:

- Ved å lære om holocaust kan vi bevare historisk bevissthet og forståelse av hvordan nazistenes hatefulle ideologi, diskriminering og forfølgelse kunne få slike katastrofale konsekvenser. Forståelsen burde også bidra til å skape bevissthet hos oss alle om behovet for å bekjempe diskriminering, fordommer og hat, slik at vi kan forebygge og forhindre nye grusomheter i dag og i fremtiden.

Foto: Regjeringen
- - Når skoleungdommer besøker nazistenes konsentrasjonsleirer i Polen, er det ikke bare for å lære historie, men også for å lære av den, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i forbindelse med Holocaustdagen. (Foto: Regjeringen)

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE