Verdig prisutdeling i Risør

Lørdag mottok dommer ved den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Hanne Sophie Greve, prisen Fangenes Testamente under Aktive Fredsdager i Risør. Prisen er på 60.000 kroner og ble delt ut av direktør ved Institutt for Fredsforskning (PRIO), dr. philos Svein Tønnesson.

Anne Sophie Greve

Greve gav prisen på 60 000 kroner videre til seks norske kvinner som under den andre verdenskrig gjorde en stor og heltemodig innsats i medmenneskelighet. Tre av dem var til stede under den høytidelige seremonien, nemlig Karla Særvold (Os i Hordaland), Wanda Heger (Oslo) og
Ingeborg Skagenes (Manger i Hordaland). De tre andre som ble æren til del var Rita Karlsen (Trondheim), Marie Meling (Haugesund) og Marit Heimdal (Kristiansand).

- Fred er å skape. I prosessen er det viktig å være kreativ og hjelpe hverandre i å lykkes med våre livsprosjekter. Et fredfylt hjerte skaper fredfylte mennesker, sa prisvinneren, som la til at hun i årenes løp har sett mye av krigen, men lite av freden.

Hanne Sophie Greve er en menneskerettighets-institusjon i seg selv og har også mottatt flere store priser for sin innsats for fred og rettferdighet. Høyest henger nok St. Olavs Orden, ridder av første klasse, og nå fikk hun altså prisen Fangenes Testamente.

- Alle disse kvinnene skjulte seg aldri hvis noe gikk galt, de våget og ofret seg i det stille. De gjorde en fremragende innsats i en vanskelig tid,
og de fortjener å bli hedret på denne måten. Når jeg gjør det er jeg også selv rede til å ta imot prisen, sa Greve.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE